Mia Couto ehdolla Booker International -palkinnon saajaksi

Mosambikilainen kirjailija Mia Couto on ehdolla vuoden 2015 kansainvälisen Booker-palkinnon saajaksi. Ehdokkaita on 10, aiemmin palkinnon ovat voittaneet esimerkiksi vuonna 2013 Nobelin saanut Alice Munro, Philip Roth ja Chinua Achebe.

On mahtavaa, että nimenomaan mosambikilainen Couto on ensimmäinen portugaliksi kirjoittava Booker International -ehdokas. Ja se on mahtavaa, että ehdolla on niin hyvä kirjailija. Ja se, että palkintoa tavoittelee tyyppi, jonka tunnen! Haastattelin Coutoa väitöskirjaani varten Maputossa keväällä 2012.

Booker-sivustolla Coutoa (s. 1955) kuvaillaan portugalinkielisen Afrikan merkittävimmäksi kirjailijaksi. Couton kirjoissa on sivuston mukaan läsnä maaginen realismi, ja niillä on vahva yhteys Mosambikin poliittisiin tapahtumiin, kieliin ja kertomuksiin. Niitä on julkaistu yli 20 maassa. Hänen Sleepwalking Land -kirjansa on äänestetty yhdeksi Afrikan 1900-luvun parhaista kirjoista. Couto työskentelee Maputossa biologina.

Sanna Pernu on suomentanut kaksi Couton kirjaa: Plumeriaverannan sekä Flamingon viimeisen lennon.

Onnittelin Mia Coutoa aikaisemmassa blogissani, vuoden 2013 kesäkuussa. Tuolloin Couto oli voittanut portugalinkielisen kirjallisuuden merkittävän palkinnon, Prémio Camõesin. Viime vuonna hän voitti Neustadt-palkinnon.

Mia Couto ja mosambikilainen kirjallisuus -bloggauksen lukemalla voi perehtyä pariin Couton romaanin ja mosambikilaiseen kirjallisuuten.

Onnea, Mia Couto!

Ja anteeksi, että olen myöhässä. Mutta kun mosambikilainen kirjailija voitti portugalinkielisen kirjallisuuden tärkeimmän palkinnon, tätä blogia ei vielä ollut. Camões-palkinnon voittaja julkaistiin viime kuun lopulla ja Couto vastaanotti sen tällä viikolla.

Olen viettänyt pitkiä aikoja Couton parissa: käsittelen väitöskirjassani hänen O Último Voo do Flamingo -kirjaansa. Se on käännetty myös suomeksi. Käännös on nimeltään Flamingon viimeinen lento.

Palkinto ei ollut yllätys, sillä Couto on taitava ja suosittu kirjailija. Palkintoa vastaanottaessaan hän mainitsi, että haluaa jakaa palkintonsa ”anonyymien mosambikilaisten” kanssa, jotka on unohdettu.

Kirjoissaan ja muissa teksteissään hän kiinnittää huomiota näiden ihmisten filosofioihin ja maailmankuvaan, jotka poikkeavat länsimaisesta ajattelusta. Ne ovat jääneet länsimaisen ajattelun jalkoihin, joka näyttäytyy ainoana pätevänä tapana katsella maailmaa. Samalla tuhlautuu paljon tietoa ja kokemuksia, joista voisi olla hyötyä muillekin. Tällaista ajattelua hän kutsuu viimeiseksi rasismin jäänteeksi, jota vastaan ei ole vielä alettu taistella. Kuulostaa ehkä raskaalta, mutta viestin perillemenoa edesauttaa se, että Coutolla on loistava huumorintaju.

Uutinen palkinnosta ilahdutti kyllä myös siksi, että Couto on niin hyvä tyyppi. Olin jossain vaiheessa kyllästynyt siihen, että aina kun Mosambikissa tapahtui jotain, Portugalin media otti yhteyttä Coutoon ja Couto kertoi näkemyksensä. Mielipide muuttui viime vuonna Maputossa, kun haastattelin häntä ja olin hänen viimeisimmän kirjan julkistamistilaisuudessa. Hän on viisas, sydämellinen ja vaatimaton. Menestyneet julkkikset eivät aina ole sellaisia. Couto vaikuttaa myös aidosti kiinnostuneelta käyttämään asemaansa muiden olojen kohentamiseen.

Toivottavasti palkinnon myötä häntä kuunnellaan ja luetaan entistä tarkemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s