Kuukauden tähden haastattelu

Paistattelin maaliskuun Osuuskunta Lilithin kuukauden tähtenä, kiitos hiljattain lanseeratun Tripsteri-matkailusivuston, jonka perustajiin kuulun. Haastattelu on Tatu Junnin tekemä.

Jos osuuskuntahommat kiinnostavat, suosittelen tutustumaan Lilithiin. Olen kuulunut Lilithiin viime vuoden lopulta asti, eikä ole kaduttanut. Lilithin mittavaa ja monipuolista jäsenlistaa kannattaa myös käydät tutkimassa, jos etsii työntekijää.

Alla juttu kokonaisuudessaan. Sen voi lukea tietysti myös Lilithin omilta sivuilta!

– – –

Maaliskuun tähti on Anna Pöysä.

Anna Pöysä on yhdessä muiden Mondon matkaoppaista tuttujen toimittajien kanssa perustanut uuden matkailusivuston, joka tottelee nimeä Tripsteri.fi. Sen tarkoituksena on tekijöiden mukaan viedä lukija syvemmälle kuin jo olemassa olevat matkailusivustot.

Tällä hetkellä Tripsteri tarjoaa toistakymmentä matkaopasta, jotka keskittyvät eurooppalaisiin kohteisiin.  Tulevaisuudessa sivustoa laajennetaan kattamaan lisää kohteita.

Anna Pöysä, olet mukana tekemässä Tripsteri.fi-matkailusivustoa, joka avattiin hiljattain. Kertoisitko hieman miten se sai alkunsa?

Tripsterin taustalla on ryhmä matkailutoimittajia. Netissä oli selvästi tilaa suomenkieliselle kohteiden syvälliseen tuntemukseen perustuvalle matkailusivustolle, joten ryhdyimme toimiin. Kirjoitamme kukin kohteista, joissa olemme asuneet kauan, tai joissa asumme edelleen. Netissä toimimisessa on monia etuja. Vanhentuneet tiedot on helppo poistaa, uusia kohteita ja tietoja on helppo lisätä. Lisäksi voimme reagoida nopeasti lukijoiden toiveisiin ja kysymyksiin. Tripsteri pysyy siis aina ajan tasalla. Halusimme myös luoda reilun matkaoppaan. Lukijoita ajatellen se tarkoittaa muun muassa sitä, että kerromme kohteista rehellisesti, samalla tavalla kuin kertoisimme niistä ystävillemme. Reiluus ulottuu myös kohteisiin, joten suosittelemme mielellämme hyviksi havaittuja paikallisia liikkeitä ja ravintoloita, ja kehotamme muutenkin vastuulliseen matkustamiseen. Tekijänoikeudet materiaaleihin pysyvät niiden tekijöillä.

Tällä hetkellä Tripsteri kattaa 11 kohdetta. Millaisia tavoitteita olette asettaneet sivuston kehityksen suhteen?

Tripsteri tulee kasvamaan moneen suuntaan, varmasti myös tavoilla, joita emme vielä osaa kuvitella. Meille suuri osa Tripsterin viehätystä on juuri se, että voimme tarttua uudenlaisiin toimintatapoihin ja kokeilla innovatiivisiakin ratkaisuja kohteiden esittelyssä. Lisäksi nyt jo julkaistuja oppaita päivitetään ja täydennetään jatkuvasti, ja esimerkiksi Lissabonin lisäksi luvassa on tietoa muistakin Portugalin kolkista. Mukaan tulee tietysti myös täysin uusia kohteita.

Vastaat Tripsterin Lissabonin oppaasta. Mitä suosittelisit kaupungista ihmiselle, joka matkustaa sinne ensimmäistä kertaa?

Kiireetöntä aurinkoista iltapäivää jollakin kaupungin näköalapaikoista eli miradouroista, hapankirsikkaviina ginjinhan maistelua juomaan erikoistuneen pikkuruisen baarin edustalla sekä kävelyretkiä vanhojen kaupunginosien Alfaman ja Mourarian tunnelmallisilla kujilla. Espresson ja pastel de nata -leivonnaisen yhdistelmään on myös syytä tutustua!

Kirjoittajaurasi sai alkunsa 1990-luvulla porvoolaisen Uusimaa-lehden sivuilta. Mikä sai sinut aikanaan innostumaan kirjoittamisesta?

Olin pienenä tosi kova lukemaan ja halusin itsekin kirjailijaksi. Romaani on edelleen kirjoittamatta, mutta kirjailijahaaveet johtivat lehtikirjoittamisen pariin. Ensimmäisten omien juttujen näkeminen lehdessä tuntui tietysti hienolta ja lisäsi intoa kirjoittaa. Uusimaan nuorisosivu Pulssi oli hyvä paikka tutustua toimittajan työhön. Erityisen paljon opin, kun olin mukana toimittamassa sivua. Meitä nuoria neuvottiin kärsivällisesti, mutta vastuutakin annettiin.

Millaisia ohjeita antaisit ihmiselle, joka haaveilee pääsystä matkailualan toimittajaksi?

Oman kokemukseni perusteella uskallan suositella reissaamisen lisäksi pitempien aikojen viettämistä ulkomailla. Kielitaito, paikallistuntemus ja kulttuuriin perehtyminen helpottavat mielenkiintoisten näkökulmien kehittelyä. Kirjoitustaitoja kannattaa aina hioa. Kirjoittamisen lisäksi siinä auttaa esimerkiksi laadukkaiden matkajuttujen tutkiminen. En kuitenkaan ole itse määrätietoisesti hakeutunut matkailujuttuja kirjoittamaan, vaan niistä tuli luonteva osa kirjoitushommia, kun muutin taannoin Lissaboniin opiskelemaan.

Olet ensisijaisesti toimittaja, mutta toiminut myös omien juttujesi valokuvaajana. Vastaatko mieluummin itse kuvaamisesta vai onko sinulle mieluisampaa keskittyä vain kirjoittamiseen?

Pidän kuvaamisestakin, mutta arvostan ammattikuvaajan kanssa työskentelyä. Kuvaamistaidoista on kuitenkin hyötyä, joten koitan oppia jatkuvasti lisää, esimerkiksi juuri ammattilaisten työskentelyä seuraamalla.

Olet kirjoittanut gradun sekä kenialaisesta kirjallisuudesta että Mosambikin kielitilanteesta. Mikä juuri Afrikassa sinua kiehtoo niin paljon?

Innostuin Turun yliopistossa opiskellessani postkoloniaalisesta kirjallisuudentutkimuksesta ja etsin aihetta kirjallisuustieteen gradua varten. Lainasin kirjastosta läjän kirjoja, ja kenialaisen Ngugi wa Thiong’on Paholainen ristillä oli niistä kiinnostavin. Siitä lähtien siirtomaavallan ja sen seurauksien purkaminen esimerkiksi juuri kirjallisuuden keinoin on ollut läheinen aihe.Mosambikista kiinnostuin Lissabonissa opiskellessani, koska maa on Portugalin entinen siirtomaa ja lähdemateriaalia oli runsaasti saatavilla. Portugalissa kolonialismia ja sen jatkumoita ei ole kuitenkaan käsitelty kovin laajasti tai kriittisesti vielä, mikä motivoi jatkamaan aiheen parissa. Portugalin siirtomaasodat päättyivät vasta vuonna 1974.

Olet kiinnostunut yhteiskunnallisista aiheista. Oletko missään vaiheessa harkinnut vakavissasi poliittista uraa?

Kirjoittaminen ja tutkiminen tuntuvat luontevimmilta tavoilta hahmottaa ja tarkkailla maailmaa, ja yrittää ehkä vähän vaikuttaakin siihen. Perinteistä poliittista uraa en siis ole koskaan harkinnut.

Mikä on ollut paras matkakokemuksesi?

Kahden kuukauden matka Mosambikin pääkaupunkiin Maputoon sai miettimään, haluanko käydä lyhyillä lomamatkoilla lainkaan. Vaikka olin siellä väitöskirjatutkimuksen vuoksi, parasta oli heittäytyä uudenlaiseen arkeen: mennä nukkumaan kun ilta hämärtyi ja herätä varhain kävelyretkelle Intian valtameren rannalle. Ja tietysti tutustua naapurustoon ja sen elämänmenoon sekä Maputon yliopisto-, kulttuuri- ja yöelämään. Haittapuolena on kaipuu, joka moisia matkakokemuksia seuraa.

Entäpä epäonnistunein?

Ensimmäisestä reissusta Berliiniin jäi päällimmäiseksi jäi mieleen palelu, tuuli ja hyinen vesisade. En ollut ottanut selvää juuri mistään, enkä oikein löytänytkään mitään mielenkiintoista. Opin kertaheitolla, että kannattaa paneutua kohteeseen etukäteen, jotta siitä saa lyhyen reissun aikana jotain irti. Tai mennä paikkoihin, joissa on ystäviä. Hostellin lähellä oli kuitenkin pieni ja lämmin baari, jonka omistaja oli mukava. Traumoja ei jäänyt.

Kuukauden tähti on Lilithin kotisivujen haastattelusarja, jossa esitellään tavalla tai toisella ajankohtaisen henkilön toimintaa ja tuotantoa.

Teksti: Tatu Junni

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s