Poskipusu, fist bump vai puolihalaus?

Portugalissa poskipussaillaan: suukko kummallekin poskelle, ensin oikeat posket vastakkain. Intensiivisyys vaihtelee. Toiset moiskauttavat varsinaisen pusun, toisten kanssa vain hipaistaan poskia vastakkain. Se kai riippuu tyypistä. Olen päätellyt, että joskus erityisen märkä tai vahingossa melkein suulle osuva poskipusu kielii kiinnostuksesta pussattavaa kohtaan. Tai humalatilasta.

Operaation nimi on beijinhos eli suukkoset. Koko kuvio menee sekaisin, jos vastapuoli on italialainen. He suorittavat kokemukseni perusteella operaation vasen poski edellä.

Naiset poskipussailevat aina, niin miehiä kuin naisiakin. Miehet antavat naisille suukot ja pääsääntöisesti kättelevät toisiaan. Lapsia, niin poikia kuin tyttöjäkin, poskipussailee kaikki. En tiedä, milloin pikkupojat alkavat kätellä toisia oman sukupuolensa edustajia. Joskus jo vähän isommatkin pojat tervehtivät suukkosin esimerkiksi isoisäänsä tai isäänsä. Miehet myös halaavat toisiaan.

Lisäksi on olemassa puolikkaita poskipusuja. Joku joskus sanoi, että se on jonkinlaista hienostelua, ja että niin tehdään paremmissa piireissä. En osaa sanoa, onko väitteessä perää. On ikävää, jos toinen antaa puolikkaan poskipusun ja itse kuvittelee että kyseessä on se tavallinen menetelmä. Ikävää on myös se, jos joutuu poskipussailemaan kaveria, joka on juuri läiskinyt poskilleen partavettä.

Tapaan tottuu nopeasti, vaihtoehtoja ei Portugalissa asuvalle oikein ole tarjolla. Oikeasti moikkailusta tuli haastavaa, kun muutin Cova da Mouraan. Täällä voi tervehtiä ainakin sadalla erilaisella tavalla, eikä ikinä voi tietää, minkälainen moikkaus on edessä.

Moikata voi esimerkiksi näyttämällä peukkua, nyökkämäällä tai vilkuttamalla. Se on helppoa: ei haittaa jos itse vilkuttaa ja toinen näyttää peukkua. Nyrkkien yhteen laittaminen on aika yleistä myös, ja sen voi ennakoida moikkaajan liikkeitä tarkkailemalla. Kaikkien ikäluokkien suosima moikkaus alkaa niin, että laitetaan kämmenet ensin yhteen. Sitä seuraa liu’utus ja fist bump. Sitä voi täydentää viemällä lopuksi nyrkin rinnalle. Tämä moikkaus opetetaan myös lapsille. Variaatioita on kuitenkin monia. Joihinkin yhdistetään puolikas halaus ja selkään taputtaminen.

Sukupuolikaan ei auta tulevan ennakoinnissa. Miehet voivat moikata naisia ihan miten vain ja toisin päin. Naiset tosin useimmiten poskipussaavat keskenään, ainakin jos eivät näe toisiaan aivan yhtenään. Ja kaikki poskipussailevat vanhempia naisia. Vanhimmilta naisilta – ja vauvoilta – voi myös pyytää siunauksen. Kädestä otetaan kiinni ja otsa painetaan kämmenselkää vasten.

Kaiken tämän jälkeen Suomessa tervehtiminen on ihanan helppoa ja selkeää. Mutta olen huomannut, että kaipaan joskus poskipusuja. Niitä voisi antaa sellaisille tutuille, joita ei oikein tohdi halata, mutta joiden kohdalla pelkkä ”moi” tuntuu kolkolta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s