Jäähyväiset Pupulle

Olin jo kauan odottanut sopivaa merkkipäivää, jolloin kirjoittaisin Pupusta – talouden eniten matkustaneesta, kaikki meidät sosiaalisuudellaan ja rohkeudellaan yllättäneestä lemmikistä. Sitä ei kuitenkaan ehtinyt tulla: Pupu kuoli viikonloppuna.

Sain kanin lahjaksi reilut viisi vuotta sitten. En olisi halunnut mitään lemmikkiä. Kuka siitä huolehtisi, kun käyn Suomessa tai muualla? En ensin halunnut edes nähdä koppiinsa piiloon mennyttä eläintä ja ajattelin, että paras olisi viedä kaveri takaisin sinne, mistä se oli hankittukin.

Hain sitten kuitenkin keittiöstä palan porkkanaa, ja kani uskaltautui ulos piilostaan sitä maistelemaan. Sydän suli pienelle pörröiselle pupulle, eikä sen palauttamisesta enää keskusteltu. Pupu muutti keittiöön ja sai kuljeskella muuallakin asunnossa. Se ei pelännyt vieraita, tykkäsi loikoilla sohvalla ja spurttailla ympäri olohuonetta. Pikkuisena se nukahteli syliinkin. Nopeasti kävi ilmi, että sen lempiruokia olivat banaani, päärynä ja auringonkukansiemenet. Aamulla se pyöri kahvinkeittäjän jaloissa innoissaan herkkujen toivossa. Paijaamista se arvosti kovasti myös ja vastalahjaksi nuolasi silittäjän kättä.

Jonkin ajan kuluttua jäimme Pupun kanssa kahden. Istuin pitkiä aikoja keittiön lattialla Pupua silitellen ja uusia kuvioita miettien. Terapiapupuksikin sitä kutsuttiin. Sitten alkoi uusi vaihe. Pakkasin kamani ja kanini, ja muutimme kimppakämppään. Pupu ei ollut muutoksesta pahoillaan, vaan tuntui tykkäävän uudesta kodistaan ja kämppiksistään. Yksi heistä, italialainen opiskelija, toi Pupulle kadulta löytämänsä pahviputken piilopaikaksi. Hän myös kehitteli Pupulle porkkanankiinnityssysteemin, jotta se pystyi nakertamaan porkkanaa ilman, että se jatkuvasti liikkui.

Pupu asui kimppakämpän keittiössä, tutki kaikki nurkat, kävi kerran katkomassa modeemin johdon ja pissaamassa reissuun lähteneen kämppiksen petiin. Se jätti hampaanjälkensä myös toisen kämppiksen uuden nahkalaukun hihnaan. Ja yhteen yliopiston kirjaston kirjaan – jota minun ei tarvinnut lopulta korvata, kun kerroin kirjastonhoitajalle miten oli käynyt.

Kaiken kaikkiaan Pupu ehti asua kuudessa eri asunnossa ja kahdessa eri maassa – se matkasi autokyydillä Lontooseen Lissabonista meidän luokse asumaan. Kosmopoliittikanin ystäväpiirikin oli kansainvälinen: sen kuulumisia kyseltiin niin Brasiliasta, Saksasta kuin Romaniastakin käsin. Lahjojakin se sai joskus ulkomailta saakka. Tapasin useampaan kertaan ihmisiä, joille minut esiteltiin Pupun omistajana. He olivat tutustuneet kaniin kimppakämpässä ennen minua.

Ihmisrakas kani rentoutui puheensorinassa ja heittäytyi usein kyljelleen, kun sen läheisyydessä juteltiin. Brasilialainen kämppis pelkäsi kanin saaneen kohtauksen, kun niin kävi ensimmäistä kertaa. Pupu myös säikäytti erään covadamouralaisen räppärin hyppäämällä lattialta yhtäkkiä suoraan sohvalle hänen syliinsä. Yksi ystävä oli kuitenkin ylitse muiden – hän hoiti Pupua kun kävin Mosambikissa ja etsimme kaniystävällistä kotia Lontoosta. Ja vastasi suuresta osasta sen elämänsä aikana saamista silityksistä ja lähetti sille Lissabonista päärynöitä Lontooseen meidän mukana!

Monet Pupun tavanneet tyypit ihmettelivät sen reippautta ja sosiaalisuutta. Sellaisia kaneista kuitenkin tulee, kun niitä ei pidetä häkissä. Ja vaikka Pupukin eli ymmärtääkseni ihan hyvän elämän, ei sekään ikinä päässyt nurmikentille loikkimaan tai seurustelemaan muiden kanien kanssa. Jos taloon joskus vielä tulee kani, se adoptoidaan. En haluaisi, että kukaan ostaisi kaneja eläinkaupoista ja siten edistäisi niitten kasvattamista lemmikkibisneksenä.

Pupu kuoli hammasoperaation jälkeen. Sen hampaita piti hioa, ja vaikka ensin nukutuksesta ja operaatiosta toipuminen käynnistyi hyvin, sen vointi kuitenkin heikkeni lääkkeistä huolimatta. Ikävä on kova!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s