Rasismi ylläpitää Portugalin romanien ahdinkoa

Tiedättekö ne sellaiset isot koristesammakot, joita joillain ihmisillä on pihoillaan? Portugalissa niitä ei käytetä pihan koristeluun, vaan ne ovat rasistinen viesti. Jos kaupan tai kahvilan ovella on sammakko, sen on tarkoitus pitää romanit poissa. Sammakkoja voi myös olla esimerkiksi kaupan tiskillä. Romaneille eläin muun muassa symboloi huonoa onnea ja enteilee konflikteja perheessä.

Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että yli 80 prosenttia portugalilaisista suhtautuu romaneihin rasistisesti. En tiedä, onko tilanne merkittävästi muuttunut – epäilen, että ei.

Romaneihin kohdistuva rasismi on niin arkipäiväistynyttä, että heistä puhutaan avoimen rasistisesti aivan ventovieraidenkin seurassa. Romanit ovat myös poliisiväkivallan uhreja. Kun viime vuoden rasistisen poliisiväkivaltaepisodin jälkimainingeissa olimme eduskuntatalolla kuuntelemassa vasemmistoblokin paikalle kutsumia aktivisteja, paikalla oli myös eräs poliisin pahoinpitelemä romani. Hänellä oli mukanaan kopio tekemästään rikosilmoituksesta. Sen liitteenä oli lääkärintodistus, jossa kuvailtiin muun muassa päänseudun vammoja. Suuri osa tapauksista jää kuitenkin ilmoittamatta, sillä ilmoittamisen luonnollisesti ajatellaan aiheuttavan lisää ongelmia poliisin kanssa. Romaneihin kohdistuva poliisiväkivalta jää piiloon.

Rasismin vaikutukset ulottuvat myös lapsiin. Tomarin kaupungissa koottiin vain romanilapsista koostuva luokka. Sille koottiin 7-14-vuotiaita lapsia, joiden koulunkäynti ei ollut sujunut ongelmitta. Koulu toki kielsi rasismin ja perusteli päätöstä sillä, että lapsia on näin määrä auttaa, vaikka moisella lähestymistavalla on yleensä huonot seuraukset. Jutussa myös kerrotaan, että joissain kouluissa romanilapsille tehdään älykkyystestejä ennen koulun alkua. Artikkelia varten haastateltu tutkija toteaa, että monet opettajat suhtautuvat ennakkoluuloisesti romanilapsiin.

Romanilapsia siis pidetään lähtökohtaisesti huonoina oppilaina. Se tietenkin vaikuttaa oppimistuloksiin. Ja jos esimerkiksi lapset, joiden perhe on Portugalin entisistä siirtomaista, eivät löydä koulukirjoista omaa historiaansa, niin vielä vähemmän sitä löytävät romanilapset. Romanit ovat kuitenkin saapuneet Portugaliin jo 1400-luvulla, ennen löytöretkien aikaa, ja heillä on esimerkiksi ollut tärkeä rooli Portugalin ylpeyden, fado-musiikin, synnyssä. Heitä on Portugalissa arvioitu olevan 40 000 – 60 000.

Vastenmieliset sammakkotemput ovat vain pieni, helposti havaittava osa romaneihin kohdistuvaa rasismia. Rasismi ulottuu rakenteisiin, ja asetelmaa pidetään yllä esimerkiksi valkoista etuoikeutta ja eurosentrismiä pönkittävällä koulujärjestelmällä.

Rakenteellisella rasismilla on vakavat seuraukset. Romaneista kolmannes on käynyt koulua vain neljän luokan verran, ja vain 2,8 prosenttia oli käynyt yläasteen tai opiskellut sitä pitemmälle. Työelämässä on vain joka kymmenes 20-64-vuotiaista romaneista. Helmikuisessa lehtiartikkelissa kerrotaan tutkimuksesta, jossa vertailtiin romanien tilannetta 11 EU-maassa. Näistä 11 maasta Portugalin romanit ovat Euroopan köyhimpiä ja kolmannes heistä kertoo kärsineensä nälästä.*

Lähteet:
http://www.ionline.pt/497590
https://www.publico.pt/ciencia/noticia/a-diaspora-dos-ciganos-comecou-ha-1500-anos-no-noroeste-da-india-1576501
http://www.sol.pt/noticia/77785/sapos-o-tabu-da-etnia-cigana
http://expresso.sapo.pt/actualidade/portugal-sofre-de-ciganofobia=f602673

*Jornal i:n artikkelissa (lähdelistan ensimmäinen) ei mainita, miltä vuodelta tieto on, mutta luultavasti kyseessä on Euroopan unionin perusoikeusviraston vuonna 2009 ilmestynyt tutkimus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s