Neilikoita, aurinkoa ja mielenosoitus

Eilen Portugalissa juhlistettiin vapautta eli 42 vuotta sitten tapahtunutta Neilikkavallankumousta, joka sysäsi vallasta vuosikymmeniä kestäneen oikeistodiktatuurin. Lissabonissa sitä vietetään osoittamalla mieltä Avenida da Liberdade -bulevardilla neilikat rintapielissä ja Grândolaa laulaen.

Vaikka maa ei kovin loisteliaalla tolalla olekaan, on keskustelu Neilikkavallankumouksen suhteen sentään laajentunut. Muutama vuosi sitten tuotiin esiin naisten rooli vallankumouksessa, nyt orastaa keskustelu siitä, miten vallankumouksen tausta on myös Portugalin entisissä Afrikan siirtomaissa. Niiden vapaustaistelijat innoittivat portugalilaisia, joten vuonna 1974 saavutettu vapaus Portugalissa on siirtomaiden vapautusliikkeidenkin työn tulosta.

Siinäkään mielessä Neilikkavallankumousta ei voi irrallaan kolonialismista ajatella, että siirtomaihin lähetettiin 60-luvulta alkaneiden vapautusliikkeiden toiminnan myötä suuria määriä nuoria portugalilaisia niitä tukahduttamaan. Sodat äityivät raskaiksi, pitkiksi ja vaikeiksi, eikä kansa lopulta niitä enää tukenut.

Jonkinlaisena edistyksenä ja tabujen rikkomisena voi myös ajatella vastarinnalle ja vapaudelle omistettua Aljuben museota. Aljube on Alfamassa sijaitseva entinen vankila, jossa diktatuurin aikaan pidettiin mielipidevankeja. Nyt siellä voi tutustua Salazarin diktatuurin vastaiseen maanalaiseen toimintaan sekä siihen, miten toimintaa yritettiin kitkeä, ja huhtikuun 25. päivän tapahtumiin. Ilmainen museo avattiin viime vuonna.

Haastattelin museotakin perustamassa ollutta aktivistia ja vankina ollutta Diana Andringaa kaksi vuotta sitten. Juttu kannattaa lukea, jos haluaa tietää lisää Neilikkavallankumouksesta.

cravo-tropic

jcp
Kulkueen alussa marssivat ammattijärjestöt ja kommunistipuolue. Kuvassa Juventude Comunista Portuguesa, eli kommunistinuoret.
refugiados
”Joka sotia kylvää, se pakolaisia niittää.”
ngola
Angolan poliittisten vankien vapauttamista vaativa ryhmä.
naopassarao
Brasilian tilannetta kommentoitiin myös. Presidentti Dilma Roussefin vallasta sysäämistä ajavat ”fasistivallankaappajat” eivät pääse läpi, sanotaan kyltissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s