Portugalin pimeä puoli

Portugalin pimeä puoli -kirja (Vastapaino) ilmestyi vuoden 2018 syksyllä, kirjoitin sen Suomen Tietokirjailijat ry:n apurahalla.

Kirjan voi tilata esimerkiksi kustantamon verkkokaupasta.

portugalin pimeä puoli

”Portugalin pimeä puoli tarkastelee kolonialismia ja sen seurauksia Cova da Mouran, Lissabonin kapverdeläiskorttelin näkökulmasta. Tämän Portugalin entisistä siirtomaista muuttaneiden ihmisten rakentaman korttelin arkea myllertää rakenteellinen rasismi ja poliisiväkivalta. Toisaalta alueen voi nähdä myös vastarinnan ja solidaarisuuden tilana, kuten kertovat alueen asukkaat ja aktivistit.

Britannian ja Ranskan siirtomaahistoria tunnetaan paremmin, mutta Portugalin pimeä puoli kertoo Portugalin usein vaietusta historiasta aina löytöretkistä orjakauppaan ja kolonialismiin. Samalla käsitellään erilaisia vastarinnan muotoja, jotka ovat tavallisesti jääneet historiankirjoituksen ulkopuolelle. Teos tutustuttaa myös aatteisiin, joihin kolonialisminvastainen vapaustaistelu perustui ja jotka näkyvät myös nykypäivän antirasistisessa aktivismissa.

Portugalin pimeä puoli tarjoaa välineitä myös Suomen menneisyyden ja nykyhetken tarkasteluun. Vaikka Suomella ei siirtomaita ollutkaan, maassa on jaettu varsinaisten siirtomaavaltojen Eurooppa-keskeinen maailmankuva, mikä näkyy esimerkiksi suhteessa saamelaisiin ja romaneihin.

Anna Pöysä on yhteiskuntatieteilijä, vapaa toimittaja ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja. Portugalin siirtomaahistoriaan hän on perehtynyt Coimbran yliopistossa, josta hän valmistui tohtoriksi jälkikoloniaalisen tutkimuksen ohjelmasta vuonna 2014. Viimeisimmät vuodet hän on asunut Cova da Mourassa, jossa Portugalin pimeä puoli -teoskin on kirjoitettu. Pöysä kirjoittaa myös Aamuyön lapset -nimistä blogia.”

Kirja-arvioita:

Sami Eerola: ”Portugalin pimeä puoli”, Spektaakkeliyhteiskunta-blogi.

Arto Huovinen: ”Kirja: Portugalin kolonialismin pitkä varjo”, Kansan Uutiset.

Titta Lindström: ”Anna Pöysä: Portugalin pimeä puoli”, Kirjavinkit.

Seppo Sivonen: ”Kolonialismin ja eurosentrismin jatkumot Lissabonin kapverdeläiskorttelissa”, Agricola-verkko.